Rólunk


Az álmodó és megvalósító Hacsavecz Beatrix

Az álmodó és megvalósító Hacsavecz Beatrix

Első ecsetvonások

Az első vonatkozó emlékem nagyon korai: a Mátra lábánál, a nagymamám udvarán, egy hokedlin ülve színes festékkel, ceruzákkal és színezőkkel körülvéve ?pacsmagoltam? önfeledten.

A mai élményfalak őse a középiskolai osztálytermünkben felfestett kép volt, amit egy művészeti albumból másoltam a terem falára.  A festmény – bár tájkép volt – egészen elbűvölt a valószínűtlenül tarka színeivel. Akkor még írásvetítővel vetítettem a falfelületre az eredeti képet (ma már szabad kézzel rajzoljuk fel a grafikáinkat), azt rajzoltam körbe, aztán az egészet teljesen egyedül ?másoltam? át..

 

 

 

 

Kézműves kalandozás

Középiskolás éveim egy részét az agyag és a porcelán felfedezésével töltöttem,  Közben arcokról, emberi fejekről, érzelmekről készült szobraim első kiállítása is megtörtént.

Érettségi után egy időre mégis megszakadt a folyamat. Gazdasági területre mentem tovább és körülbelül tíz évig pihent az alkotás, a lélek megmunkálásának témája, nem foglalkoztam művészeti dolgokkal.

Még stratégiai beszerzőként dolgoztam, amikor beiratkoztam a Csendo jobb agyféltekés rajztanfolyamára. ahogy végre felismertem a saját alkotásom hátterét. Világossá vált, miben rejlik az én ?másképp látásom? és hogyan lehet ezt mások számára is érthetővé tenni.

 

 

Crazy Frogtól az impressziókig

Ekkoriban stratégiai beszerzőként dolgoztam, abszolút gazdasági területen, de egyre biztosabban éreztem, hogy ez a túlszabályozott szerep nagy teher nekem.

Airbrush Crazy Frog az Öcsémnek

Airbrush Crazy Frog az Öcsémnek

Viszont kiskorom óta imádtam a családom autófényező műhelyét, és éppen itt, éppen ekkor született meg a gondolat: fessek autókra és motorokra! Először alkatrészeken gyakoroltam, aztán a testvéremnek készítettem egy ?Crazy Frogot? az autója motorháztetejére. Szabad kézzel festettem fel és akkora sikert arattam vele, hogy bíztatni kezdtek, foglalkozzak ezzel. A családom klasszikus szájhagyománnyal reklámozott, szolgáltatást építettek a lelkesedésemből. Eleinte nem is mertem pénzt kérni a munkáimért. Azt gondoltam, ugyan már, mi ebben a pláne, erre bárki képes.

 

 

 

A csodálatosan szép airbrush pisztolyom

A csodálatosan szép airbrush pisztolyom

 

Aztán hogy ?professzionálisabb? szintre emeljem az alkotásomat, beiratkoztam egy air-brush képzésre (Szittár Antalhoz).   Így egy ideig ezzel foglalkoztam, közben pedig elvégeztem egy számítógépes grafikus képzést.

 

Mindig úgy alakult, hogy még akkor is festék-közelbe kerültem, ha nem pont az alkotás volt a munkám. Például amikor egy nyomdában lettem marketing vezető, ahol szintén a színek kiválasztását, a megvalósítás procedúráját imádtam a legjobban. Vagy amikor egy tréningcégnél foglalkoztam marketinggel és értékesítéssel. Ez az időszak azért is fontos számomra, mert egyre nagyobb teret kapott az életemben a személyiségfejlesztés, az önismeret, és egy-egy blokkban újra előjött a rajzolás.

 

Az Élményfalak születése

Az Élményfalak születése

Egy barátnőmmel pihenés közben, a kertben festegetni kezdtünk. Érzéseket festettünk kedvtelésből. Talán itt értek össze bennem a belső felfedezések és az alkotás, mert attól kezdve egyre többet festettem. Cipeltem magammal a szettet, amiben volt papír, festék, ecset és ahol megérintett valami, ott leültem és megörökítettem.

 

Bár a multiktól már régen eljöttem, sokáig azon a szemüvegen át néztem mindent és még mindig csak hobbiként gondoltam a kreatívkodásra.

 

 

 

Tőlem – Nektek

Alapjában véve szeretem közösségben csinálni a dolgokat. Főzni, alkotni, vásárolni együtt. Amikor az alkotás önmaga egy társasági esemény és zajlik közben az élet. Amikor nincs külön témája az egésznek, de feljön közben sok minden, ami építi a kapcsolatot. Ez nagyon feltölt, élményt ad nekem.

Így lett a közös festéssel is. Egyszer csak működött körülöttem egy alkotó kis csapat a barátaimból. Kiköltöztünk egy tóhoz és akkor jött, hogy ez, amit csinálunk, tulajdonképpen egy élményfestés. Sőt, AZ ÉLMÉNYFESTÉS.

8-10 fős csapatom volt ekkor. A korábban tanultakhoz visszanyúlva behoztam nekik a tudatos ellazulás módszereit és a jobb agyféltekés módszereket. Szerették, ha a közös alkotáshoz témákat adok és így irányítom a folyamatot. Olyan sok pozitív visszajelzést hoztak ezek az alkalmak, hogy még a munkahelyemen is tartanom kellett hasonlót. A szakértőink kerestek meg vele, mert hallották, hogy ilyesmikkel is foglalkozom. Ekkor már rendezvényekre is elhívtak élményfestős programot tartani.

 

Az első nagy, közös

Hirtelen jött egy ötlet, hogy tervezzek és felfessek egy nagyobb grafikát. Úgy gondoltam, keresek hozzá támogatókat, együtt elvisszük az ötletet intézményekhez, és ahol nyitottak erre, ott festünk.

A középiskolai festményem írásvetítős módszere alapján megpróbáltuk a projektoros falra vetítést, de nem működött, kézzel kellett felrajzolni a grafikát. Azóta is kézzel rajzolunk minden falfestményt.

Az első...

Az első…

Amikor elkészült, hatalmas öröm fogadta az átadott alkotást, nagyon jó visszhangja volt, óriási sikerélményt adott nekünk. A közösség rövid idő alatt sokszorosára nőtt. Sokan vannak köztük, akik az elkészült képet látva kaptak motivációt, így legközelebb már ők is eljöttek festeni. A közösségem magja körülbelül 200 emberből áll, akik mindig mozgathatók az eseményekhez. Az alkalmi festőim száma is eléri az 1500-at.

Mivel a nagy projektek időben messzebb vannak egymástól, szerettem volna kisebb dolgokkal megerősíteni az alkotás jelenlétét. Így született a színezők gondolata, amelyek kézbe fogható, hazavihető formában az élményfalak kistestvérei lettek.

 

Ihlet a folytatáshoz

Elképzelés szinten mindig vannak ihletek, motívumok betárolva. Persze a megbízó is kérhet mintákat, mert az illeszkedik a nevükhöz, jelképeikhez. Ilyenkor ezeket is beledolgozzuk a grafikákba.

Szó se róla, tripla munkát jelent, hogy egyrészt rajzolni kell, másrészt jobb agyféltekés/fejlesztő megoldásokat építünk a grafikákba és a szervezéssel kapcsolatos feladatokat is irányítanom kell. Ilyenkor néha visszanyúlok azokhoz a játékokhoz, ihletésekhez, amiket még az élményfestős kiscsoportokban alkalmaztunk.

Egy biztos: szeretnénk minél több helyen ott lenni, és folyamatosan újabb ötleteken dolgozunk.

A Kékpólós csapat, akik mára jobbkezeim a szervezésben

A Kékpólós csapat, akik mára jobbkezeim a szervezésben és a megvalósításban: Atus, Attila, Gitti, Gabcsi, Gyöngyi, Domi, Évi, Zsu és Piros

Gyere, és fess velünk egy új világot!

Szólj hozzá!

hozzászólás