Reménytelen az összefogás, ez már nem szokás! …vagy mégis? Közösségi Élményfalak születése


Tavaly történt éppen így nyár elején.

Tündével megálmodtuk, hogy az Óvoda Alapítványi napjára milyen nagyszerű lenne az Élményfalat is átadni!

Nem volt sok esélyünk az első pillanatban – látszólag.

A Zöld Ágacska Óvoda önkéntesei

A Zöld Ágacska Óvoda önkéntesei

Semmi, de semmi nem állt rendelkezésre se festék, se szakember, aki előkészíti az Élményfal alapját, se pénz az önkéntesek pólóira, se az ellátásukra.

Az volt az érdekes, hogy egyáltalán nem szomorkodtunk, hanem nekifogtunk a megvalósításnak. 🙂

Az eredmény az lett, hogy az önkormányzat adott fehér festéket és anyagilag is hozzájárult a költségekhez. Egy csodás apuka csapat fehérre meszelte nem csak a festmények helyét (3 elemből, 3 külön grafikából állt itt a felfestés), hanem a plafont, a környező falakat is. Merő segítőkészségből! 🙂

Tetézi a dolgot, hogy a fehérre festést követően egy újabb apuka érkezett az intézménybe, akinek ezúttal a szakmája is festő volt és úgy gondolta neki is szerepet kell vállalnia a munkában. Hát hazaszaladt a szerszámaiért és a már lefestett falat újra lefestette, hogy szakember szemmel is kifogástalan felületen kezdődhessen a munka….

Helló! A szörnyűséges, felelősséget nem vállaló Budapesten vagyunk!!!!  Tényleg? Mi ez, ha nem az összefogás és az elköteleződés ereje?!

Mi pedig az önkéntesek pólóját megvettük a C&A-ban és odahaza, az udvar egy eldugott részén sablon és spray segítségével saját kezűleg logóztuk fel őket. Még a hajunk is élénkzöld színben pompázott utána, mert a szél mindenfelé vitte a festéket nem csak a pólókra és a logónkra. Tele voltunk izgalommal és örömmel, ahogy később a felfestésnél és a hivatalos átadónál is.

Szóval reménytelen? Mohamed Ali híres mondata jut eszembe: “Lehetetlen nincs, csak tehetetlen ember.”  Azt hiszem MI szervezők és a projektben sikeresen résztvevő, közösségi Élményfalat birtokló intézmények más fából vagyunk faragva. Céltudatosak és tevékenyek. Nem tudom ti hogy vagytok vele? Engem megnyugtat, hogy ŐK is részesei a jövő nemzedékének, a mi gyerekeinek a felnevelésében, hiszen a tevékenység és a céltudatosság példájával járnak elől, amire mindenkinek nagy szüksége van egyre korábbi életszakasztól fogva.


2014-ben 4 Közösségi Élményfal valósult meg Budapesten, az V. a XIX. és a VIII. kerületben.

Hogyan is születtek ezek a falak? 

Mi adtuk a tudásunk, a hitünk, a projekt szervezési tapasztalatunkat. Az intézményekkel közösen tettünk lépéseket a költségek fedezése érdekében. Megkerestük az önkormányzatot és azokat a cégeket, akiknek fontos lehet az eszméhez csatlakozni. Sokan csatlakoztak! 🙂 Az önkormányzatok mindegyike kivétel nélkül, a One-Bau Bt., a UPC, a TRILAK, a Pensió Kft,

Mit ad a projekt megvalósulása? 

Szemléletet. Szemléletet arra vonatkozóan, hogy bármikor ezután látványosan és bizonyítottan képes megvalósítani összefogással az elképzeléseit az adott intézmény, a részvevő önkéntes.

Miért közösségi Élményfal? 

Mert minden résztvevő hozzáteszi, azt, amit jó szívvel hozzá tud tenni az eredmény megvalósulásához. Közösen hozunk létre valami újat, ami addig nem létezett. Itt nem csak a fal megvalósítására gondolok, hanem a szövődő emberi kapcsolatokra, barátságokra, ismeretségekre.

Az önkéntesek a munkájukat, a támogatók az anyagi hozzájárulásaikat, a szervezők a szervezés és összehangolás képességét, a tervezők a grafika megtervezésének képességét és sok minden mást tesznek bele egy-egy falba. Nem egy önkéntes a falfestésen kívül is folyamatos segítségét adja és hozzájárul a munkánk sikeréhez.

Azt gondolom, ha mindannyian megtesszük, amire képesek vagyunk, máris sokkal-sokkal kellemesebbé válik mikrokörnyezetünk. Ez az egyéni felelősség. Tegyünk azért, amiért jó szívvel tenni tudunk. Vállalhatjuk is a felelősséget és el is futhatunk előle. Rajtunk áll a döntés, egyes-egyedül rajtunk.

Related Images:

Szólj hozzá!

hozzászólás