Kevés a 3 óra!


Forrás: jegy.hu - Kocsis Zoltán

Forrás: jegy.hu – Kocsis Zoltán

A karmester felemelte a pálcáját, és abban a pillanatban a hangszersereg elhallgatott. A csöndben, amely része volt az előadásnak, abban a légüres, sűrű csöndben hirelen összeállt a kép. Minden értelmet nyert az elmúlt hetek eseményeiből. Csak egy villanás volt, és mégis kristálytisztán látszódott az események összefonódó szálai között alig észrevehető szerepem.

………….

Most hogy jön ez ide?!

Jogosan teszed fel a kérdést.

Tegnap megtartottunk az első ‘Vidd haza az Élményfalat’ vászonfestő programot. Aminek a lényege, hogy egy Élményfal részletet közösen vászonra festünk, (amit a résztvevők természetesen hazavihetnek a program után) megtapasztalva az anyagok és az eszközök viselkedésének másságát az eddigi falfestésekhez képest.

Tudom, hogy a festés közben bennünk lejátszódó folyamatok analónak mondhatók a mindennapokban vállalt szerepeinkkel. Megláthatjuk magunkban az aktuális nehézségeket, meglepődve pillanthajuk meg egy nem ismert örömforrásunkat. Szerintem ez azért van, mert festés közben – legyen az falfestés vagy vászon festés – megpihen a lélek. Szünetet tart, lélegzethez jut. Ahogy egy zeneműben, egy színházi előadásban is a csönd építőeleme az alkotásnak. Jó ebben az egészben, hogy ami eddig belül kavargott az kikerül. Színt, formát, testet ölt. Ha kívül van, akkor megismerhető, kiismerhető és szinte kínálja magát a megoldás. Így van ez még egy ennyire kötött munkánál is, mint amit most mi csináltunk. Működik. 🙂

Vászonra festeni nem könnyű. Egészen másként viselkedik, mint a fal. Nem beszélve arról, hogy lényegesen kisebb elemekből épül fel a grafika. Egy-egy vonaltartási nehézség, egy egész elemet eltörölhet. Ha nem tudod a fa bogyókáit szépen kifesteni, bizony lehet, hogy nem lesz csúcsa, mert azt a következő színre lépve már nem is látod?! Sokkal nagyobb szerepet kap az eszközök minősége. Gondolok itt az ecsetekre. Tegnap mindenki tapasztalta, hogy az ecsetek anyagai, keménysége, hegyezettsége egyáltalán nem mindegy az elkészült munka szempontjából.[Not a valid template]

Végül 30x40cm-es feszített vászonra dolgoztunk, aminek nagyon örültem, mert a mi csapatunk nagy felültekhez szokott és most sem akartam apró dologgal előállni. Végül a 3 órahossza kevésnek bizonyult, így egy későbbi alkalommal fejezzük be a munkákat.

Ami láthatóvá vált, hogy a színkeverésben mindenki szeretne magabiztosabb lenni. Szervezünk erre egy alkalmat augusztusban. 🙂 Többen jelezték a facebookon látva a tegnapi pillanatképeket, hogy ők is szívesen jöttek volna. Erre is lesz lehetőség. Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelünkre és érdekel a téma, javaslom, hogy a jobb oldali ablakban tedd meg mielőbb. Mivel nem fejeztük be a képeket, és én szerettem volna a kész munka örömét adni a résztvevőknek ismét, így szinte biztos, hogy a 30×40-es vászon festést legközelebb egész naposra fogjuk tervezni. Mert kevés a 3 óra!

Leld örömed a tegnap készített képeinkben, és legközelebb gyere te is festeni!

Szólj hozzá!

hozzászólás