4 tévhit a festéssel kapcsolatban


A festés az irányítás metaforája1. Csak a gyerekeknek való…

A gyerekek számára nagyon fontos az alkotás. Eleinte a kezük ügyességét, finom mozgását fejleszti a festés és persze minden kezükkel végzett tevékenység. Ez főleg a korai időszakban kihat a gondolkodásukra, idegrendszerük fejlődésére.

Később az ALKOTÁS folyamatán keresztül játékosan tanulják meg mire is van szükség egy projekt megvalósításához, kivitelezéséhez.

Tudatos ALKOTÓként, felnőttként használhatjuk önmagunk megismerésére is. A legtöbben mégis a meditatív hatását említik. Amikor festenek, nyugalom veszi át a kusza gondolatok helyét és kicsit kívülről, távolabbról tudnak életük mindennapi forgatagára ránézni, ami új gondolatokat, megoldásokat eredményez.

Kép forrása: pinterest.com

Kép forrása: pinterest.com

2. Elvonttá és mások számára érthetetlenné tesz. A művészek érthetetlenek…

Talán igen, és talán nem. Sok-sok munka és tanulás árán megtanulhatjuk, hogy mik az alkotók specialitásai, mik az életük befolyásolói és ebből kialakíthatunk magunk számára egy koncepciót, egy véleményt, amihez aztán hozzátesszük a később megszerzett tudást.

Azt gondolom, hogy a megértés azonnali. Mert a képi világ tárgyi tudás nélkül is célba ér: érzelmeket vált ki alkotóból és nézőből egyaránt. Talán olyasmit amiből a hétköznapokban kevés van – örömet, szerelmet, haragot, dühöt, szép régi emléket. A fura az, hogy tényleg ‘csak’ befogadni kell a látványt.

Amikor nem megy a festés3. Nekem nem megy…

Festeni mindenki tud. Sokan mondják ezt manapság. Én is így tartom. Mégis némi magyarázatra szorul ez a kijelntés szerintem.

A ‘nekem nem megy’ érzés jobbára abból fakad, hogy az iskolában elvárás a természet pontos másolása. Rajzolj gömböt, rajzolj almát, színezd, árnyékold. Ez a tudás is fontos, hiszen egy ilyen feladatnál – bár egyszerűnek tűnik- szerepet kap a látás, a gondolkodás, a kéz koordinációja, a színekről tanultak alkalmazása. Ezt nevezzük másolásnak. Valósághű képet vár el végeredményként már az is aki, csak ismerkedik a rajzolással és festéssel. Természetesen a legtöbb esetben csalódik. Technikai felkészültség hánya, gyakorlás hiánya, a figyelem összpontosításának hiánya is húzódhat a háttérben. A jövőre-, és az ítéletalkotásra nézve ez a csalódás meghatározó lehet. Nem pontosan olyan, tehát nem jó, nem megy. Itt van a kutya elásva…

Ugyanakkor az ALKOTÁS során belsőnkkel dolgozunk (mi is és a művészek is), ami mindenki számára egyéni. Az ábrázolások igy teljesen egyéniek lesznek, mégis beszédesek. Szóval megy. Mindenkinek. Neked is! Próbáld csak ki és engedd, hogy olyan legyen, amilyen lenni akar az alkotásod.

idő kérdés4. Nem lehet rendszeresen csinálni.

Lehet csatlakozni alkotó csapathoz, akik rendszeresen találkoznak. Később érdemes minden napból 20-30 percet előre meghatározottan elkülöníteni az alkotásra.

Reggel mielőtt a család felébred, vagy este amikor már a többiek alszanak, érdemes olyan helyet és időpontot választani, amikor nem zavar meg senki, nem szólal meg a telefon, nincs bekapcsolva a tv. Kinek-kinek hogy illeszthető a napjaiba.

 

Az ALKOTÁS lehetősége mindig kéznél van. Használd!

 

IDE kattintva olvashatsz bővebben rendszeres Élményfestő programjainkról. A lap aljára görgetve jelentkezz a következő alkalomra! Várunk szeretettel! 

Szólj hozzá!

hozzászólás